Regizorul rus Kirill Serebrennikov: ”În Rusia, statul și politica ucid, este imposibil să simpatizezi cu sadicii și criminalii”

Regizorul rus Kirill Serebrennikov: ”În Rusia, statul și politica ucid, este imposibil să simpatizezi cu sadicii și criminalii”
Kirill Serebrennikov | Foto - Mediafax
Publicat: 29/05/2022, 13:14
Actualizat: 29/05/2022, 13:19

Considerat unul dintre cei mai mari regizori de teatru din Rusia, Kirill Serebrennikov – aflat în exil – se declară îngrozit de ororile războiului din Ucraina și nu ferește să afirme că statul rus și politica dusă de la Kremlin ucid familii și distrug vieți.

Kirill Serebrennikov recunoaște că se uită, în fiecare zi, la fotografiile războiului. Se uită, se uită din nou, fără a se putea opri, aproape fără a putea să înțeleagă ce face Rusia lui Putin.

Orașe distruse, mașini arse, oameni morți, destine frânte, o imagine terifiantă, apocaliptică, un tablou îngrozitor care înspăimântă prin atrocitatea sa.

În fiecare zi, indiferent unde mă aflu, cred că avioanele zboară peste mine, că eu sunt cel care trebuie să fugă la adăpostul anti-bombe. Prietenii mei, cei care au plecat și cei care au rămas, plâng de săptămâni întregi, bărbați și femei. Din anumite motive, nu plâng. Ceva se acumulează în mine și nu are ieșire”, notează regizorul rus pe canalul său de Telegram.

”Germanii au înțeles ceva despre război abia când au fost conduși în gropile cu cadavrele prizonierilor de la Auschwitz și Buchenwald”

Regizorul rus face și un apel la memoria colectivă, reamintind de situația înregistrată în Germania, după Al Doilea Război Mondial, atunci când germanii nu credeau, pur și simplu, că au putut exista atrocitățile comise de naziști.

Realitatea i-a îndurerat, au existat acuzații nenumărate, iar Kirill Serebrennikov nu uită să amintească despre crunta sintagmă ”scăparea lumii de evrei”.

Germanii au înțeles ceva despre război abia când au fost conduși în gropile cu cadavrele prizonierilor de la Auschwitz și Buchenwald. Și când au fost nevoiți să îngroape aceste cadavre cu propriile mâini, fără mănuși. Și după Tribunalul de la Nürnberg. Înainte de 1945, ei au vorbit despre «scăparea lumii de evrei» și au spus: «Nu există o astfel de țară, nu există astfel de oameni» și au întrebat: «Ce făceai când ucideau germani în Sudetenland…»

Cultura în Rusia se face întotdeauna în ciuda statului. Uneori se face din banii statului, dar nici atunci nu se face în numele statului și nu pentru stat”, mai scrie Kirill Serebrennikov.

În Rusia, statul și politica ucid și se divid. Ei distrug familiile. Ei distrug vieți. Cultura salvează și adună ceea ce este încă uman în oameni.Au existat multe state în Rusia și toate au fost canibale. Anii rari în care guvernul din Rusia nu a înghițit oameni au fost numiți Dezgheț. Puterea pur și simplu s-a odihnit. Deci ar putea începe să mănânce oameni din nou”

Kirill Serebrennikov

”Oamenii care violează, ucid și torturează civili sunt criminali de război”

Kirill Serebrennikov este de părere că oamenii care declanșează războaiele vor ajunge, într-un final, să le piardă. Statul rus, în situația de față, are nevoie de ”sfinți”, de ”eroi” prin care să își justifice acțiunile, dar fără să îi pese de toți ”soldații morți care za neîngropați”.

Nu poți să simpatizezi cu sadicii și cu criminalii, mai scrie regizorul rus, iar cei care violează, ucid și torturează civili sunt criminali de război.

Statul începe războaie pentru a crește numărul de «sfinți» — are nevoie de modele și apocrife distractive. Nimănui nu-i pasă de soldații morți care zac neîngropați pe câmp, de civilii împușcați și lăsați pe marginea drumurilor. Sunt o risipă de resurse; strică statisticile sărbătorilor; ele nu există. Arta se gândește la acești morți abandonați, la ultimele lor cuvinte, la visele lor, la copiii lor nenăscuți. Morții neîngropați sunt eroii literaturii adevărate, ai cinematografiei cinstite, ai teatrului veridic.

Oamenii care încep războaie pierd întotdeauna. Oamenii care violează, ucid și torturează civili sunt criminali de războiLa fel și cei care le justifică. Este imposibil să simpatizezi cu sadicii și criminalii. Empatizez cu cei care, fără să vrea, s-au implicat în teribila crimă de război. Cu aceia care nu au încă sângele nevinovaților pe mâini”, a mai scris regizorul rus pe pagina sa de Telegram.

”Mă înfiorez să-mi imaginez părinții care susțin mai întâi «operațiunea specială» și apoi primesc hârtii cu rapoarte false despre moartea copilului lor «din cauza unui accident». Sunt speriat și rănit pentru ei. Mi-e frică pentru cei care au fost păcăliți de propagandă. Mai devreme sau mai târziu își vor da seama ce s-a întâmplat cu ei”

Kirill Serebrennikov


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Rezultate parțiale BEC prezidențiale 2024 în țară și în Diaspora. Călin Georgescu, pe primul loc....
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Se schimbă permisele, cu examen auto susținut din nou obligatoriu. Ce șoferi îl vor da
Vești proaste pentru Craciun. Probleme cu carnea de porc
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...